2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte hayatımıza giren ısı pay ölçer cihazları ve termostatik vanalar beraber kullanıldığında ve ısı yönetimine hakim kullanıcıların kontrolünde kullanıldığında % 40’a varan miktarlarda tasarruf imkanı sağlamaktadır. Size hazırladığımız içerikte, Isı Pay Ölçer hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen sorulara cevaplar hazırladık.
Doğalgaz Isı Pay Ölçer, merkezi doğalgazlı ısıtma sistemi ile ısınan binalarda radyatör( kalorifer peteği) üzerine belli ölçü kuralları ile takılarak; tüketilen ısı enerjisini kayıt altına alan cihazdır. radyatör( kalorifer peteği) üzerinden ölçüm yaparak, bulunduğu odanın ısı enerjisi tüketiminin hesaplanmasını sağlayan cihaza verilen isimdir.
Türkiye’de doğalgazın tarihine baktığımızda karşımıza 70’li yıllar çıkıyor. 70’ler dendiğinde aklımıza Barış Manço, Cem Karaca, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gelirken, çocukluğu 70’le tekabül eden nesil Cin Ali’yi de unutma deyiverir ki TV yayınlarının da 70’lerde yaygınlaşmaya başladığını unutmamak gerekir
Türkiye’de doğalgazlı ısı pay ölçer sistemi tarihi Mayıs 2007 taihinde başlar bu tarihte enerji performansı yönetmeliği resmi gazetede yayınlaması ve yürlüğe girmesi ile doğalgaz ısı pay ölçer sistemine geçilmiştir.
enerji performası yönetmeliğinin yürülüğe girmesi ile eski binaların bu sistem geçmesi için 5 yıl süre veşmiş olup Mayıs 2012 tarihine kadar doğalgazlı merkezi sistemle ısınan tüm binalar doğalgazlı pay ölçer sistemine geçmiş olası gerekirdi.
Geçiş sürecinde yetkili ve sorumlu olan site bina yöneticileri/ Yönetim kurulları kanunun gereğini yapmakla mükelleftir. bu süreye kadar dağalgaz pay ölçer sistemine geçilmemesi yargı ve denetleme de yetkili kurumların sorumluluğundadır.
daoğalgazlı pay ölçer kalorimetre sayacı olduğu halde kanuna uygun ısı gidee paylaşımı yapılmamsı durumu , veya eski bina olup pay ölçer hiç taktırılmamış olma durumu ceza ve denetleme türkiye cumhuriyeti ilgili bakanlıkların sorumluluğundadır.