doğalgaz ısı pay ölçer

Doğalgaz Isı Pay Ölçer Hakkında

2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte hayatımıza giren ısı pay ölçer cihazları ve termostatik vanalar beraber kullanıldığında ve ısı yönetimine hakim kullanıcıların kontrolünde kullanıldığında % 40’a varan miktarlarda tasarruf imkanı sağlamaktadır. Size hazırladığımız içerikte, Isı Pay Ölçer hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen sorulara cevaplar hazırladık.

Isı pay Ölçer Nedir ?


Doğalgaz Isı Pay Ölçer, merkezi doğalgazlı ısıtma sistemi ile ısınan binalarda radyatör( kalorifer peteği) üzerine belli ölçü kuralları ile takılarak; tüketilen ısı enerjisini kayıt altına alan cihazdır. radyatör( kalorifer peteği) üzerinden ölçüm yaparak, bulunduğu odanın ısı enerjisi tüketiminin hesaplanmasını sağlayan cihaza verilen isimdir.

Isı Pay Ölçer üzerindeki rakamlardan ne anlıyoruz.


Ekran üzerinde sayaç sistem bilgileri, güncel değerler, okuma tarihi ve hata mesajları belirli periyotlarda belirir. Cihaz üzerindeki endeks o anki tüketilen miktarı gösterir.

Termostatik vana sistemi nedir, nasıl çalışır.


Termostatik vana, bulunduğu odanın sıcaklığını üzerindeki termostat vasıtası ile algılayan bir vana çeşididir. Oda sıcaklığı vana üzerinde ayarlanan sıcaklığa geldiğinde radyatörün su akışını kısar, hatta tamamen durdurur. Bu sayede odanın aşırı ısınmasını veya soğumasını engeller. bir çeşit kontrol mekanizmasıdır. Ölçümlere göre oda sıcaklığının her 1 derecede artışın aylık doğal gaz faturasına %5 yük getirdiği görülmüştür. Termostatik vana kullanan bir kullanıcı ile kullanmayan bir kullanıcı arasında aylık ortalama %20 oranında fark oluşturduğu gözlenmiştir.

Isı Pay Ölçer Sistemi Nasıl çalışır?


Baypayo tarafından geliştirilen ısı pay ölçer cihazları, merkezi sistemli binalardaki radyatörlere monte edilerek ısı tüketimini ölçer. Böylece her daire ne kadar ısı tüketirse o kadar yakıt parası öder. Bağımsız Bölüm (Daire, Dükkan vb.) maliklerini, evde olmadıkları veya ihtiyaç duymadıkları zaman termostatik vanalarını düşük seviyede tutarak gereksiz ısı tüketiminin önüne geçer. Radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını takip eder ve bağımsız bölüm maliklerinin ayarladığı sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kendisini kapatı ve içerisini gereksiz yere ısıtmaz. Isı pay ölçerler ne kadar ısı tüketildiğini ölçer ve bağımsız bölüm maliki kullanmadığı ısının parasını ödemez. Böylece % 25'e varan tasarruf sağlar. Bağımsız bölümlerde gereksiz ısınmanın önüne geçildiği için Kullanılmayan fazla sıcak su kazana geri döner. Kazana daha yüksek sıcaklıkta dönen suyu kazan otomasyonu algılayarak o da kendini daha az çalıştırmış olur.

Peki Kazan Otomasyonu nedir?


Doğalgaz Kazan otomasyonu sistemi dışarıdaki havayı ölçer ve dışardaki hava şartlarının sertliğine göre binaya ihtiyacı olan sıcak suyun kaç derecede gideceğini ayarlar, 3 yollu vanayı ve pompaları kumanda eder. Isı pay Ölçer sisteminin bir elemanı olan termostatik vana sayesinde sıcaklığı düşmeden kazana dönen suyunda ısıtılma maliyeti düşeceği için kazan otomasyondan aldığı değerleri daha az enerji harcayarak yakalar böylece zaten sıcak olan suyu belki de hiç enerji harcamadan tekrar sisteme aktarmış olur.

Frekans konvertörlü pompa nedir, ne işe yarar?


Bağımsız bölüm malikleri, İhtiyaç duydukları ısı miktarına göre termostatik vanayı kullanırlar. Bu durumda dolaşımda olan sıcak suyun basıncı da değişir. Dolaşımdaki basınç düşünce pompalara düşen basınçta değişmiş olacaktır. Frekans konvertörü sisteme su aktaran pompaları basınçtaki değişimlere göre ayarlayarak düzgün çalışmasını sağlar. Bu sayede aşırı yada düşük basınç handikapıda ortadan kalkmış olur, Pompa gereksiz çalışmamıştır hem sistem etkili çalışır hem de pompanın ve ona bağlı olan diğer elemanların yıpranması azalarak ömrü de uzamış olur.

Balans vanası nedir?


Bağımsız bölüm maliklerinin ısı taleplerine göre termostatik vanalardaki oynamalar sistemde basınç dalgalanmalarına neden olur. Hareketli veya durağan olarak seçilebilen balans vanaları sistemdeki su basıncını dengede tutarak sistemde oluşabilecek basınç dalgalanmalarının önüne geçmiş olur. Sistemin zarar görmeden çalışmasını sağlamış olur

Kalorifer peteklerinin yarısı sıcak yarı soğuk oluyor durum gerçekten çok mu kötü ?


Kalorifer sistemini kullanan herkesin başına gelen bir durumdur. Panik yapılmadan korkuya kapılmadan nedenler ve nasılların peşine düşerek kalorifer peteğinin hangi kısmının soğuk olduğu kayıt altına alınmalıdır. Şayet Kalorifer peteğimizin Üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise ve biz termostatik vana kullanıyorsak termostatik vana oda sıcaklığını yakalamıştır. Ve kendisini devreden çıkarmıştır. Bu durum iyi bir şeydir çünkü size fatura yükü getirmiyor demektir. Bazı durumlarda, termostatik vanaya yüklediğimiz görevin dışında Sistem basıncı yeterince uygulayamadığı için, tıkanma olduğu için veya hava olduğu içinde bu tip durumlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır. Purjör anahtarı ile petekteki hava alınmasına rağmen kaygı verici bir boyutta devam ediyorsa teknik konulara hakim olan kişi ya da kurumlardan destek alınması gerekmektedir.

Kalorifer peteğimdeki vanalar sürekli su kaçırıyor. Korkmalı mıyım ?


Korkmanıza gerek yok! Yapılması gereken ilk iş termostatik vananın seviyesini en düşüğe getirdikten sonra genellikle Bağımsız bölüm girişinde bulunan Kollektör vanaları kapatılmalıdır. Apartman yönetimine durum haber edilerek işin uzmanı olan Mert Mühendislik aranmalı, Mert Mühendisliğin nazik, işinin uzmanı güven dağıtan teknik ekibinin devreye girerek bu ve buna benzer tüm sorunları ortadan kaldırmasını keyifle izlemeniz yeterli olacaktır.

Termostatik Radyatör Vanaların Avantajları Nelerdir?


• Doğalgaz Yakıt Tasarrufu Sağlar. • Isıtma Cihazlarının verimini ve Ömrünü Uzatır. • Her Oda İçin Ayrı Sıcaklık Kontrolü Tüm Odalarda Dengeli Isınma Sayesinde Konfor Sunar. •Montaj Durumuna Bağlı Olarak Köşe ve Düz Tipleri Bulunmaktadır.

Termostatik Radyatör Vanası Seçimini Nasıl Yapmalıyız?


•Termostatik Radyatör Vanalarının A sınıfı enerji sertifikasına sahip olması, tasarruf potansiyelinin artması ve hassas sıcaklık kontrolü açısından önemlidir. • Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. • Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15 °C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.

Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Montajlanmalıdır?


Radyatörlü ısıtma sistemlerinde ısınan hava yükselir ve oda içerisinde aşağıdan yukarı hareket eder. Termostatik Vana algılayıcısının hava akımını ve sıcaklığını doğru algılayabilmesi için Termostatik Vana algılayıcısı zemine paralel olarak monte edilmelidir.

Termostatik Radyatör Vanası Doğru Kullanmak İstiyorum Ne yapmalıyım?


• Algılayıcı üzerindeki rakamlar oda sıcaklığı ayar değerlerini gösterir. Algılayıcı kadranı çevrilerek istenilen oda sıcaklığı ayarlanır. Konfor ve yaşam standardı için belirli maksimum sıcaklık değeri odalar için ayarlanır ve konfor sıcaklığı bulunana kadar Termostatik Vana ayarı her gün 1°C düşürülerek yeterli sıcaklığa erişilir. • Değişikliklerin, dış ortam sıcaklıklarının +/- 5°C değiştiği durumlarda yapılması tavsiye edilir. Kişiye özel konfor sıcaklıkları çok farklı olabilmesine rağmen, genellikle tavsiye edilen kullanım alanı sıcaklık değerleri aşağıda belirtilmiştir:

ısı pay ölçere Hile Yapmak istiyorum?


İsteseniz de hile yapmanız mümkün değildir. Isı pay ölçer cihazları, yerinden söktüğünüz anda, aşırı ısıtıldığında veya soğutulduğunda sistemden bu işlemleri görmek mümkündür. Ürünler üzerinde yapılan her türlü uygunsuz uygulama sistemden takip edilebilmektedir.

Ortak kullanım alanları için para ödemek zorunda mıyım?


Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'te ortak giderlerin oranı %30 olarak belirlenmiştir. Apartmanın veya binanın toplam tüketiminin ısıtma kısmı ayrıldıktan sonra bu tutarın %30'luk kısmı dairenizin iç kullanım m² si oranında faturanıza pay edilmektedir. " Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır"

Isı pay ölçer sistemlerinin eski siteme göre yaptıracağı tasarruf oranı nedir?


Toplamda %40 tasarruf sağlandığı bağımsız kuruluşlarca tespit edilmiştir.

Tarih History

TÜRKİYE’DE DOĞALGAZIN TAİRİHİ

Türkiye’de doğalgazın tarihine baktığımızda karşımıza 70’li yıllar çıkıyor. 70’ler dendiğinde aklımıza Barış Manço, Cem Karaca, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gelirken, çocukluğu 70’le tekabül eden nesil Cin Ali’yi de unutma deyiverir ki TV yayınlarının da 70’lerde yaygınlaşmaya başladığını unutmamak gerekir


Karne ile Karnenin dağıtıldığı; Et, yağ, tüp gaz için kuyrukların oluştuğu bir dönemde Kırklareli’nden bir haber geldi; “Doğalgaz bulduk” - Tespit edilen bu doğalgaz rezervi 1976 yılında ilk kez Pınarhisar Çimento Fabrikasında Kullanılmıştır -. Aynı Dönemde Mardin’den de bir haber geldi; “Doğalgaz bulduk” - Bu Doğalgazda ilk kez Mardin Çimento Fabrikasında Kullanılmaya başlanmıştır.

Sanayinin hayati önem taşıdığı o günler ve bu günlerde üretim maliyetlerini düşürmek pazarda rekabet etmek açısından Doğalgaz hayati önem taşımaktadır. Doğal gaz diğer yakıt türlerine göre sudan ucuz diyebileceğimiz bir enerji kaynağıdır. Doğalgaz; Ülkemiz sanayileşmesini geliştirmek için ilk etapta Bursa, İstanbul, İzmit gibi sanayi şehirlerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Yatırımlarda bu yönde olmuştur. Daha sonraki yıllarda teknoloji ve yatırımlarla beraber artık evlere de giren doğalgaz bu gün günlük yaşantımızın bir parçası olmuştur.

Doğalgaz kullanımı elbette teknolojinin kullanılması ile yaygınlaşmıştır. Teknoloji – İnovasyon Baş döndüren bir hızla ilerlerken Etkisini doğalgazın kullanımı alanında da göstermiştir.

Kimse 70’li yıllarda doğalgaz hayatımıza girecek evlerimizde dahi onu kullanacağımız Söyleyemezdi. Onunla ısınacağımızı hatta özel üretilen cihazlarla herkesin yaktığı kadar fatura ödeyeceğini Söyleyemezdi. Kendini dahi geçmeye çalışan bir hızda ilerleyen teknoloji, yarın karşımıza neleri getirecek bunu “vizyon” sahibi insanların hayal dünyalarına bırakıp, ilgimiz olan konuya dönerek bu doğalgazı paylaştırırken hangi sistemleri kullanıyoruza gelmek gerekir. Doğalgazı kullanırken, ne kadar kullandık? Sorusuna cevap verirken karşımıza RF, M-BUS sistemleri çıkıyor. Rf ve M- BUS Sistemini de ilerideki yazılarımızda ele alacağız.
Tarih History

TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ ISI PAY ÖLÇER TARİHİ

Türkiye’de doğalgazlı ısı pay ölçer sistemi tarihi Mayıs 2007 taihinde başlar bu tarihte enerji performansı yönetmeliği resmi gazetede yayınlaması ve yürlüğe girmesi ile doğalgaz ısı pay ölçer sistemine geçilmiştir.

enerji performası yönetmeliğinin yürülüğe girmesi ile eski binaların bu sistem geçmesi için 5 yıl süre veşmiş olup Mayıs 2012 tarihine kadar doğalgazlı merkezi sistemle ısınan tüm binalar doğalgazlı pay ölçer sistemine geçmiş olası gerekirdi.

Geçiş sürecinde yetkili ve sorumlu olan site bina yöneticileri/ Yönetim kurulları kanunun gereğini yapmakla mükelleftir. bu süreye kadar dağalgaz pay ölçer sistemine geçilmemesi yargı ve denetleme de yetkili kurumların sorumluluğundadır.

daoğalgazlı pay ölçer kalorimetre sayacı olduğu halde kanuna uygun ısı gidee paylaşımı yapılmamsı durumu , veya eski bina olup pay ölçer hiç taktırılmamış olma durumu ceza ve denetleme türkiye cumhuriyeti ilgili bakanlıkların sorumluluğundadır.


PartnerlerIsı Pay Ölçer Okuma Sistemleri