ısı pay ölçer

Isı pay ölçer nedir ?

Isı pay ölçer radyatörlerin ısı kullanımını ölçen ve hesaplayan sıs ölçüm sayacıdır.
Isı pay ölçer merkezi sistem binalarda ısı gider paylaşımı hesaplamak için kullanılan cihazlardır.
Isı pay ölçer hakkında merak edilen sorular ve ayrıntılı cevapları için sayfayı okumaya devam ediniz.

ısı pay ölçer nedir
Isı pay ne işe yarar

Isı pay ne işe yarar?

Baypayo Isı pay ölçer merkezi sistemde binalarda bir radyatörün ortama verdiği ısıyı hesaplamayan ısı ölçüm cihazıdır..
Baypayo Isı Pay Ölçer, merkezi ısıtma sistemi ile ısınan binalarda radyatör( kalorifer peteği) üzerine belli ölçü kuralları ile takılarak; tüketilen ısı enerjisini kayıt altına alan cihazdır. radyatör( kalorifer peteği) üzerinden ölçüm yaparak, bulunduğu odanın ısı enerjisi tüketiminin hesaplanmasını sağlayan cihaza verilen isimdir.

  • Kullanım Amacı:Isı enerjisi tüketimini ölçmek
  • Kullanım Yeri:Merkezi sistem binalar
  • Pil Ömrü: 10 +2 Yıl
  • Haberleşme Tipi :RF Radyo Frekansı
  • Isı PAy Ölçer Servisleri :Servis

Isı pay ölçer kullanımı hakkında

Isı pay ölçer merkezi sistem binalarda kullanılan ısı ölçüm sayacıdır.
Isı pay ölçerler radyatörün ön yüzüne takılır.
Takılı olduğu radyatörün ortama verdiği ısı enerjisini hesaplayarak hafızasına kaydeder.
Isı pay ölçerler kaydettiği tüketim değerini RF radyo frekansı alıcı sayesinde bilgisayar ortamına iletir.
Merkezi sistem binalarda her bağımsız bölümün ısı enerjisi kullanımını hesaplanmasını sağlar.
5627 sayılı kanun ve yönetmeliğine göre Mayıs 2007 tarihinden itibaren tüm merkezi sistem binalarda zorunlu hale getirilmiştir.
Isı pay ölçer hakkında merak edilen sorular ve ayrıntılı cevapları sizin için hazırladık.

ısı pay ölçer
Isı pay ölçer hakkında şikayet

Isı pay ölçer şikayetleri hakkında yorumlar

2007 yılında 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu yürürlüğe girmiştir.


5627 sayılı enerji verimliliği kanunu ile birlikte hayatımıza giren ısı pay ölçer cihazları ve termostatik vanalar beraber kullanıldığında % 40’a varan miktarlarda tasarruf imkanı sağlamaktadır.
Avrupada 50 yılı aşkın süredir kullanılan ısı pay ölçer ülekmizde çok kısa sürede yaygınlaşmış ve enerjüde yüksek oranda tasarruf sağlanmıştır.
Yeni yapılan binalarda sistem hazır olarak teslim edilmekte olup, 2007 den önce yapılan binalarda kat maliklerinin karar alarak bu sisteme geçmeleri zorunludur.
Size hazırladığımız içerikte, Isı Pay Ölçer hakkında bilinmesi gereken ve merak edilen sorulara cevaplar verilmektedir.

Isı pay ölçer üzerindeki rakamlar ne işe yarar ?


Ekran üzerinde sayaç sistem bilgileri bulunmaktadır.
güncel değerler, okuma tarihi ve hata mesajları belirli periyotlarda belirir. Cihaz üzerindeki endeks o ana kadar tüketilen miktarı gösterir.

bazı cihazlarda kendiliğinden 5-10 saniye içinde sürekli diğer bilgiler değişerek görünürken bazı cihazlarda farklı bilgilere görmek için üzerindeki düğmeye basılmaktadır.

ısı pay ölçer üzerindeki rakamlar
Pay ölçer termostatik vana nedir, nasıl çalışır

Pay ölçer vanası nedir, nasıl çalışır ?


Termostatik vana, bulunduğu odanın sıcaklığını üzerindeki termostat vasıtası ile algılayan bir vana çeşididir.
Oda sıcaklığı vana üzerinde ayarlanan sıcaklığa geldiğinde radyatörün su akışını kısar, hatta tamamen durdurur. Bu sayede odanın aşırı ısınmasını veya soğumasını engeller. bir çeşit kontrol mekanizmasıdır.
Ölçümlere göre oda sıcaklığının her 1 derecede artışın aylık doğal gaz faturasına %5 yük getirdiği görülmüştür.
Termostatik vana kullanan bir kullanıcı ile kullanmayan bir kullanıcı arasında aylık ortalama %20 oranında fark oluşturduğu gözlenmiştir.

Isı pay ölçer nasıl çalışır ?


ısı pay ölçer sayaçları, merkezi sistemli binalardaki radyatörlere monte edilerek ısı tüketimini ölçer.
Böylece her daire ne kadar ısı tüketirse o kadar yakıt parası öder. Bağımsız Bölüm (Daire, Dükkan vb.) maliklerini, evde olmadıkları veya ihtiyaç duymadıkları zaman termostatik vanalarını düşük seviyede tutarak gereksiz ısı tüketiminin önüne geçer.
Radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını takip eder ve bağımsız bölüm maliklerinin ayarladığı sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kendisini kapatı ve içerisini gereksiz yere ısıtmaz.
Isı pay ölçerler ne kadar ısı tüketildiğini ölçer ve bağımsız bölüm maliki kullanmadığı ısının parasını ödemez. Böylece % 25'e varan tasarruf sağlar.
Bağımsız bölümlerde gereksiz ısınmanın önüne geçildiği için Kullanılmayan fazla sıcak su kazana geri döner. Kazana daha yüksek sıcaklıkta dönen suyu kazan otomasyonu algılayarak o da kendini daha az çalıştırmış olur.

ısı pay ölçer sistemi nasıl çalışır
Isı pay ölçerli merkezi sistem kazan otomasyonu

Merkezi pay ölçer kazan otomasyonu nedir ?


Isı pay ölçerli merkezi sistem binalarda kazan otomasyonu sistemi dışarıdaki havayı ölçer ve dışardaki hava şartlarının sertliğine göre binaya ihtiyacı olan sıcak suyun kaç derecede gideceğini ayarlar, 3 yollu vanayı ve pompaları kumanda eder.
Isı pay Ölçer sisteminin bir elemanı olan termostatik vana sayesinde sıcaklığı düşmeden kazana dönen suyunda ısıtılma maliyeti düşeceği için kazan otomasyondan aldığı değerleri daha az enerji harcayarak yakalar böylece zaten sıcak olan suyu belki de hiç enerji harcamadan tekrar sisteme aktarmış olur.

Merkezi pay ölçer kazan pompası nedir, nasıl olmalıdır ?


Apartman bina iş merkezi ve sitelerde bağımsız bölüm malikleri, İhtiyaç duydukları ısı miktarına göre termostatik vanayı kullanırlar. Bu durumda dolaşımda olan sıcak suyun basıncı da değişir. bu basıncı ayarlamak için frekans konvertörlü sirkülasyon pompaları kullanılır.
Dolaşımdaki basınç düşünce pompalara düşen basınçta değişmiş olacaktır. Frekans konvertörü sisteme su aktaran pompaları basınçtaki değişimlere göre ayarlayarak düzgün çalışmasını sağlar.
Bu sayede aşırı yada düşük basınç handikapıda ortadan kalkmış olur, Pompa gereksiz çalışmamıştır hem sistem etkili çalışır hem de pompanın ve ona bağlı olan diğer elemanların yıpranması azalarak ömrü de uzamış olur.

Merkezi sistem frekans konvertörlü sirkülasyon pompası
Merkezi sistem balans vanası

Merkezi sistem pay ölçer balans vanası nedir ?


Merkezi sistemle ısınan binalarda bağımsız bölüm maliklerinin ısı taleplerine göre termostatik vanalardaki oynamalar sistemde basınç dalgalanmalarına neden olur.
Hareketli veya durağan olarak seçilebilen balans vanaları sistemdeki su basıncını dengede tutarak sistemde oluşabilecek basınç dalgalanmalarının önüne geçmiş olur.
Merkezi Sistem tesisatı radyatör vana ve fittingslerin zarar görmeden çalışmasını sağlamış olur. Ayrıca merkeszi sistem tesisatından gelen ses ve titreşimleride engellemiş olur.

Merkezi kalorifer petekler soğuk, normal mi ?


Kalorifer sistemini kullanan herkesin başına gelen bir durumdur. Panik yapılmadan korkuya kapılmadan nedenler ve nasılların peşine düşerek kalorifer peteğinin hangi kısmının soğuk olduğu kayıt altına alınmalıdır.
Şayet Kalorifer peteğimizin Üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise ve biz termostatik vana kullanıyorsak termostatik vana oda sıcaklığını yakalamıştır.
Ve kendisini devreden çıkarmıştır. Bu durum iyi bir şeydir çünkü size fatura yükü getirmiyor demektir.
Bazı durumlarda, termostatik vanaya yüklediğimiz görevin dışında Sistem basıncı yeterince uygulayamadığı için, tıkanma olduğu için veya hava olduğu içinde bu tip durumlarla karşılaşmak mümkün olmaktadır.
Purjör anahtarı ile petekteki hava alınmasına rağmen kaygı verici bir boyutta devam ediyorsa teknik konulara hakim olan kişi ya da kurumlardan destek alınması gerekmektedir.

petekleri üstü sıcak altı soğuk
ısı pay ölçer nedir

Isı pay ölçer vanası su damlatıyor ne yapmalıyım ?


Isı pay ölçer takılı olan petek su damlatıyor ise korkmanıza gerek yok! Yapılması gereken ilk iş termostatik vana radyatör dönüş vanasını kapatınız ve peteğe gelen tesisat hattındaki kollektör vanası gidiş ve dönüşünü yani mavi ve kırmızı vanalarını kapatınız.
bulunduğunuz şehirdeki bayimizi arayaarak petek tamiri veya yeni petek ile değiştirilmesini isteyiniz.

Merkezi pay ölçer termostatik radyatör vanası zorunlu mu, avantajları nelerdir ?


• Yeni yapılan merkezi sistem binalarda termostatik vana takılması zorunludur. enerji performansı yönetmeliği
• Yakıt Tasarrufu Sağlar. • Isıtma Cihazlarının verimini ve Ömrünü Uzatır.
• Her Oda İçin Ayrı Sıcaklık Kontrolü Tüm Odalarda Dengeli Isınma Sayesinde Konfor Sunar.
• Montaj Durumuna Bağlı Olarak Köşe ve Düz Tipleri Bulunmaktadır.

termostatik radyatör vanası nedir
ısı pay ölçer nedir

Merkezi pay ölçer termostatik Vana seçini nasıl olmalı ?


•Termostatik Radyatör minumum 15 derece limilenebilmeli ve kullanıcı 15 derecenin altına getirememeli yeni tip termostatik vanalar genelde kanuna uygun üretilmektedir.
•Termostatik Radyatör Vanalarının A sınıfı enerji sertifikasına sahip olması, tasarruf potansiyelinin artması ve hassas sıcaklık kontrolü açısından önemlidir.
• Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.
• Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15 °C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.

ısı pay ölçer vanası nasıl takılır ?


ısı pay ölçer termostatik vanalar radyatöre dik bir şekilde montajı yapılmalıdır. radyatörlü ısıtma sistemlerinde ısınan hava yükselir ve oda içerisinde aşağıdan yukarı hareket eder.
Termostatik Vana algılayıcısının hava akımını ve sıcaklığını doğru algılayabilmesi için Termostatik Vana algılayıcısı zemine paralel olarak takılmalıdır.

ısı pay ölçer nedir
ısı pay ölçer nedir

Isı pay ölçer vana kullanımı nasıl ?


• Algılayıcı üzerindeki rakamlar oda sıcaklığı ayar değerlerini gösterir. Algılayıcı kadranı çevrilerek istenilen oda sıcaklığı ayarlanır.
Konfor ve yaşam standardı için belirli maksimum sıcaklık değeri odalar için ayarlanır ve konfor sıcaklığı bulunana kadar Termostatik Vana ayarı her gün 1°C düşürülerek yeterli sıcaklığa erişilir.
• Değişikliklerin, dış ortam sıcaklıklarının +/- 5°C değiştiği durumlarda yapılması tavsiye edilir. Kişiye özel konfor sıcaklıkları çok farklı olabilmesine rağmen, genellikle tavsiye edilen kullanım alanı sıcaklık değerleri aşağıda belirtilmiştir.

Isı pay ölçer hileleri nedir ?


İsteseniz de hile yapmanız mümkün, ancak kolay bir şekilde hileniz belli olur.
Isı pay ölçer cihazları, yerinden söktüğünüz anda, aşırı ısıtıldığında veya soğutulduğunda sistemden bu işlemleri görmek mümkündür. Ürünler üzerinde yapılan her türlü uygunsuz uygulama sistemden takip edilebilmektedir.
ısı pay ölçer anlık olarak radyatör sıcaklığı ve ortam sıcaklığını kaydeder.

ısı pay ölçer nedir
ısı pay ölçer nedir

Ortak tüketim nedir, Ortak kullanım alanları için para ödemek zorunda mıyım ?


Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak su sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'te ortak giderlerin oranı %30 olarak belirlenmiştir.
Apartmanın veya binanın toplam tüketiminin ısıtma kısmı ayrıldıktan sonra bu tutarın %30'luk kısmı dairenizin iç kullanım m² si oranında faturanıza pay edilmektedir.
Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70'i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır.
Toplam ısıtma giderlerinin % 30'u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.

Isı pay ölçer tasarruf oranı nedir ?


Toplamda %40 tasarruf sağlandığı bağımsız kuruluşlarca tespit edilmiştir.
baypayo 5 yıllık veri tabanına göre baypayo müşterilereinde ortalama % 52 tasarruf ettiğini yayınlamaktadır.
baypayo bu tsarrufun bu seviyeye yükselmesinde müşterilerini tasarruf konusunda verdiği seminer ve birebir servis hizmeti ile sağladığını bildirmiştir.

ısı pay ölçer tasarruf
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

Termostatik vana rakamlar ne işe yarıyor ?


Termostatik vanayı üzerindeki 2 rakamına ayarladığınızda, ortam sıcaklığını 16 C dereceye getirir.
Termostatik vanayı üzerindeki 3 rakamına ayarladığınızda, ortam sıcaklığını 20 C dereceye getirir.
Termostatik vanayı üzerindeki 4 rakamına ayarladığınızda, ortam sıcaklığını 24 C dereceye getirir.
Termostatik vanayı üzerindeki 5 rakamına ayarladığınızda, ortam sıcaklığını 28+ C derece ve üstünde maksimum derecede sürekli çalışır.
Termostatik vanayı üzerindeki rakamlar arasındaki her bir çizgi 1 dereceye tekabül eder. mesela ortam sıcaklığını 21 derece vapmak için 3 rakamından sonraki 1. çizgiye ayarlamalısınız.

radyatörün yarısı sıcak yarısı soğuk mu ?


Radyatörün üstü sıcak altı soğuk ise; Radyatörünüzün üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise termostatik radyatör vananız doğru olarak çalışmaktadır.
Oda sıcaklığı, istenilen (ayarlanan) oda sıcaklığına yaklaştığı için termostatik radyatör vanası enerjiyi kısar; böylece radyatöre suyun girdiği üst kısım sıcak, alt kısım soğuk olur.
Radyatörün yarısı sıcak yarısı soğuk ise radyatörde hava olabilir ya da debi yetersiz olabilir; Termostatik radyatör vanaları takılırken kalorifer tesisatlarında bulunan su boşaltılır ve montaj işleminden sonra tesisata tekrar su doldurulur.
Tesisatınıza su doldurulurken birtakım radyatörlerin (peteklerin) içinde hava kalabilir. Bu problemin çözümü tesisatta bulunan havanın boşaltılması ile mümkündür.
Radyatördeki havanın manuel olarak alınması: Radyatörlerinizin üst köşe kısmında, termostatik radyatör vanasının aksi tarafında ‘pürjör’ adı verilen bir hava alma vanası olduğunu göreceksiniz. Tesisat işlerine hakim bir kişi kolaylıkla pürjörü gevşeterek, radyatör içindeki havayı boşaltabilir.

ısı pay ölçer nedir
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

Pay ölçer vanası kaç derecede olmalı ?


kullanmadığınız odaların pay ölçer derecesini 16 derece için 2 konumuna getiriniz.
Kullandığınız odaların pay ölçer derecesini 20 derece için 3 konumuna getiriniz.

Kullandığınız çocuk odası yaşlılarımızn odası odaların pay ölçer derecesini 22 derece için 3-4 arasında konumuna getiriniz.

radyatör soğuk neden ısınmaz ?


ısı pay ölçer sistemi olan radyatörlerde termostatik vana ortam sıcaklığına göre radyatöre giren sıcak suyu ayarlar.
Oda sıcaklığı, istenilen (ayarlanan) oda sıcaklığına yaklaştığı için termostatik radyatör vanası enerjiyi kısar; böylece radyatöre suyun girdiği üst kısmı ılık, alt kısım soğuk olur.
Oda sıcaklığı istenilen sıcaklığa geldiğinde radyatöre sıcak su girişi hiç olmaz bir müddet sonra radyatör tamamen soğuk olur.
ortam sıcaklığı termostatik vanadan ayarlanan sıcaklığın altına düştüğünde radyatöre sıcak su girişi olacağından radyatör ısınmaya başlar.
Ayrıca kazan sistemi dinlenmede değilse, termostatik vanayı 2-3 derece yükseltince radyatörün ısındığını göreceksiniz.
radyatörün soğuk ve ılık olması, sizin tasarruf ettiğiniz anlamına da gelmektedir.

ısı pay ölçer nedir
ısı pay ölçer oda kaç derece olmalı

merkezi pay ölçer kaç derece olmalı ODA ?


Oda sıcaklık ayarını ihtiyacınıza göre 15 derece ile 24 derece arasında kullanabilirsiniz.
Oda sıcaklığı aile yapısına ve alışkanlıklara göre değişmektedir.
Kullanmadığınız odaları 15 derece nadir kullandığınız odaları 20 derece sürekli kullandığınız odaları 22 derecede kullanınız

Isı pay ölçer pil değişimi nasıl yapılır ?


ısı pay ölçer okuma firması pili biten cihazların pil değişimini yapmaktadır.
ısı pay ölçer okuma hizmeti veren firmanızdan destek almalısınız.
Isı pay ölçer okuma firması veya yöneticiniz bu konuda yardımcı olmadığı durumlarda baypayo servislerinden ısı pay ölçer pil değişimi talebinde bulunabilirsiniz.

ısı pay ölçer nedir
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

Isı pay ölçer pil ömrü kaç yıl ?


Isı pay ölçer pil ömrü bir çok imalatçı tarafından 10+ 2 Yıl olarak belirtilmektedir.

Isı pay ölçer nasıl aldatılır ?


ısı pay ölçer ölçümünü engellemek, eksik ölçmesini sağlamak sayaçlara müdahele etmekle mümkün olur.
ancak ısı pay ölçer mührünü kırmadan bunu yapmak mümkün olmaz, mührü kırık olan cihaz tespit edildiğinde ceza gerektirir.
site bina veya apartman yöneticisi daire sakinine ceza işlem uygulama yetkisi olduğu gibi , savcılık kanalı ile de caza işlem verilmesin sağlayabilir. savcılık kanalı ile verilen cezalar hem maddi hemde hapis cezası ile sonuçlanır.
bazı meslek guruplarında ve devlet memuru ve işçilerinde bu cürüm meslekten men sebebi sayılır.

ısı pay ölçer nedir
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

pay ölçer vansını kapatmak suç mu ?


Isı pay ölçer sistemli binalarda radtatörü tamamen kapatmak yasaktır ortam sıcaklığını en aza 15 dereceye ayarlayabilirsiniz en yüksek kullanım sınırı yoktur.

Isı pay ölçer vana hileleri nelerdir ?


ısı pay ölçer kullanıcıları radyatör vanalarını tamamen kapatma kollektör vanalarından kapatma ve ya radyatör dönüş vanasından kapatma eğilime gidebilir
ısı pay ölçer vanalarını en az oda sıcaklığı 15 derece olacak sekilde minumum ayarında kıstıktan sonra diğer vanalardan kapatmak cezi işlem gerektirir.
uygulanacak pay ölçer cezasını yönetim belirleyebileceği gibi okuma şirketi de 15 derece farkı olarak ceza yansıtabilir.

ısı pay ölçer nedir
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

Isı pay ölçer arızası nasıl anlaşılır?


Isı pay ölçer cihazının ekranı görünmüyordur.
ısı pay ölçer faturası geldiğinde ısı pay ölçer endeksi ile fatura endeksi tutmuyordur.
ısı pay ölçer okuma şirketi veya yönetim ısı pay ölçerinizin arızalı olduğunu bildirmiştir.
Bu durumlarda ısı pay ölçer cihazınızın arızalı olduğunu anlayabilrsiniz.

Isı pay ölçer tasarruf edermi ?


ısı pay ölçer sisteminde tasarrufu sağlayan ekipman termostatik vanadır. Termostatik vanaları ortam sıcaklığında ihtiyacınıza göre ayarladığınızda gereksiz ısı israfı önlenerek % 35 tasarruf sağlanmaktadır.
ısı pay ölçer sadece tüketimi hesaplar ancak tükettiğin kadar ödeme yapılacağı için kullanıcılar kendiliğinden ısı kontrolüne dikkat etmektedir.
Kullanmadığınız odalar varsa ve o odaları 15 C ye getirdiğinizde örneğin 2 kişilik bir ailde % 70 lere varan tasarruf sağlanmaktadır.

ısı pay ölçer tasarruf edermi
termostatik vana üstündeki rakmalar numaralar

Isı pay ölçer fatura nasıl hesaplanır ?


Isı pay ölçer faturası hesaplaması şöyledir.
Binaye gelen doğalgaz faturasının % 30 luk kısmı her dairenin metre karesine göre paylaştırılır.
Binaye gelen doğalgaz faturasının % 70 luk kısmı her dairenin ısı pay ölçer tüketimlerinin toplamına göre paylaştırılır
sonuç olarak bir daire nin ısı pay ölçer faturasında ortak kullanım metre kare tutarı ve tüketim tutarı ayrıntılı olarak bildirilir.

Isı pay ölçer uzaktan okuma nedir ?


ısı pay ölçer sistemi olan binalarda uzaktan GSM modemle veri bağlantısı yaparak ısı pay ölçer tüketimlerinin alınmasına uzaktan okuma denmektedir.

Uzaktan sayaç okuma ısı pay ölçer okuma sistemleri yaygın olarak kullanılmasına rağmen ısı pay ölçer arıza durumunda servis destek hizmetinde eksik tarafları çoktur.

uzaktan ısı pay ölçer sayaç okuma

Isı Pay Ölçer hakkında Sorular Cevaplar

Isı pay ölçer hakkında merak edilen sorular ve kısa cevaplar, ısı pay ölçer hesaplama kullanım bakım vb. bir çok konuda kısa öz cevaplar

Isı pay ölçer

Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su gider paylaşımları neye göre yapılmaktadır?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince yayınlanan “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerininde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” esaslarına göre Merkezi ısı merkezinden yararlanan bağımsız bölümler arasında paylaşım yapılır.

Isı pay ölçer

Isı pay ölçer ortak gider nedir?

Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda Bina Enerji Performans “BEP” yönetmeliği gereği ve enerjinin bina bazında verimli kullanılabilmesi için termostatik radyatör vanalarının minumum 15C alt sıcaklık ayarına sabitlenmesi zorunludur. Bu nedenle radyatörleri tamamen kapatmak yasal değildir.

Isı pay ölçer

Isı pay ölçer birim fiyatlar neden farklı?

Yetkilendirilmiş ölçüm şirketleri gaz veya su tedarikçisi olmadıkları için herhangi bir birim fiyat belirlemeleri söz konusu değildir. Gider bildirimi üzerinde belirtilen birim fiyatlar tedarikçi firmanın binaya kestiği fatura tutarlarının ölçümü yapılan sayaçlardan alınan toplam tüketime bölünmesi ile elde edilir. Birim fiyatlar mevsim şartları, sistem kayıpları, binanın doluluk oranları gibi nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Isı pay ölçer

Isı pay ölçer radyatör büyüklüğünü nasıl ayırt ediyorlar?

Farklı tip ve farklı boyutlardaki radyatörlerin yaydığı ısı miktarları da farklıdır. Bu nedenle; üzerine ısı pay ölçer takılan her radyatör için, radyatör üreticisinin ve ısı pay ölçer üreticisinin yayınladığı, gider bildirim belgelerinizde de görebileceğiniz ‘K Faktörü’ değeri belirlenir. Isı pay ölçerlerinizin kaydettiği tüketim değerleri K faktörleri ile çarpılarak, ısı gider paylaşımı yapılırken kullanılacak değerlere ulaşılır. Böylelikle, farklı radyatörlere sahip daireler arası yapılacak paylaşımda herhangi bir haksızlığa yol açılması engellenir.

Isı pay ölçer

Isı pay ölçer bakımı yapılır mı?

Isı pay ölçerlerin pil ömürleri boyunca herhangi bir bakıma ihtiyacı yoktur. Ev sakini olarak sadece ısı pay ölçerlerinizin önünde “ 25 - 30 cm” açıklık bırakmanız yeterli olacaktır.

Isı pay ölçer termostatik vana radyatör petek arıza ve sorunları ve kısa öz cevaplar

Merkezi sistem binalarda apartmanlarda ve sitelerde Isı pay ölçerün takıldığı radyatör ve petekler arızaları ses sorunları su kaçağı ısınma sorunu gibi önemli konularda gelen sorulara verilmiş kısa öz cevaplar

Isı pay ölçer

Merkezi sistem giderlerinin içeriği nelerden oluşmaktadır?

Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su sistemine sahip binalarda ısının elde edildiği kaynaklara ait giderler (doğalgaz faturası vs.) ve ana şebekeden alınan suyun giderleri (su faturası vs.) paylaştırılır. Paylaşımlar daire girişlerinde bulunan su ve ısı sayaçları ile radyatörlerde bulunan pay ölçerden alınan verilerle yapılır.

Isı pay ölçer

Neden radyatörlerimi tamamen kapatamıyorum?

Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda Bina Enerji Performans “BEP” yönetmeliği gereği ve enerjinin bina bazında verimli kullanılabilmesi için termostatik radyatör vanalarının minumum 15C alt sıcaklık ayarına sabitlenmesi zorunludur. Bu nedenle radyatörleri tamamen kapatmak yasal değildir.

Isı pay ölçer

Sıcak su giderlerinde, merkezi ısınmada olduğu gibi ortak kullanım gideri var mıdır?

Hayır, kış aylarında sıhhi sıcak su için ortak kullanım gideri söz konusu değildir. Bağımsız bölümlere ait sıcak su sayacı bulunmaktadır ve su sayacında yapılan ölçüm, toplam sıcak su tüketimine göre ilgili bağımsız bölümün tüketiminin hesaplanmasında esas olarak alınır. Yaz ayları içinse ; “Toplam doğalgaz giderinden sıhhi sıcak su ısıtma gideri düşüldükten sonra kalan tutar bağımsız bölümlere ısıtılan kapalı kullanım alanları oranında paylaştırılır” olarak düzenlenmiştir.

Isı pay ölçer

Sıcak su için neden iki farklı gider hesaplanıyor?

Su dağıtım firmasından (İSKİ, ASKİ vb.) tedarik edilen su soğuk olarak binaya gelir. Bu suyu ısıtabilmek için kazan bir miktar yakıt (gaz, kömür vb.) harcayarak çalışır ve sıcak su temin edilir. Dolayısıyla tedarik edilen su miktarı için su gideri (binaya gelen su faturası) ve bu suyu ısıtmak için harcanan yakıt bedeli (doğalgaz faturası vb.) sıcak su ısı gideri olarak tarafınıza yansıtılır.

Isı pay ölçer

Merkezi sistem ısı pay ölçerli binada radyatöre termostatik vana takmak zorunlu mu?

Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konforsağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.

Isı pay ölçer

Radyatörlerimin yarısı sıcak yarısı soğuk. Ne yapmalıyım?

Radyatörün üstü sıcak altı soğuk ise; Radyatörünüzün üst tarafı sıcak alt tarafı soğuk ise termostatik radyatör vananız doğru olarak çalışmaktadır. Oda sıcaklığı, istenilen (ayarlanan) oda sıcaklığına yaklaştığı için termostatik radyatör vanası enerjiyi kısar; böylece radyatöre suyun girdiği üst kısım sıcak, alt kısım soğuk olur. B) Radyatörün yarısı sıcak yarısı soğuk ise radyatörde hava olabilir ya da debi yetersiz olabilir; Termostatik radyatör vanaları takılırken kalorifer tesisatlarında bulunan su boşaltılır ve montaj işleminden sonra tesisata tekrar su doldurulur. Tesisatınıza su doldurulurken birtakım radyatörlerin (peteklerin) içinde hava kalabilir. Bu problemin çözümü tesisatta bulunan havanın boşaltılması ile mümkündür. 1) Radyatördeki havanın manuel olarak alınması: Radyatörlerinizin üst köşe kısmında, termostatik radyatör vanasının aksi tarafında ‘pürjör’ adı verilen bir hava alma vanası olduğunu göreceksiniz. Tesisat işlerine hakim bir kişi kolaylıkla pürjörü gevşeterek, radyatör içindeki havayı boşaltabilir. 2 )Tesisatın havayı kendi kendine atması: Bu uygulama için binada bulunan tüm termostatik vanaların ‘5’ konumuna getirilmesi ve kazan dairesinde bulunan pompanın 48 saat boyunca çalıştırılması gerekir.

Isı pay ölçer

Termostatik vana su kaçırıyor, Ne yapmalıyım?

Termostatik radyatör vanalarınızın montajını yapan firma ile görüşünüz, yetkili servis hizmeti alınana kadar damlatan vananın altına suyu muhafaza edecek bir kap koyabilir, mobil kolektörlü bir sisteme sahip iseniz ilgili radyatöre giden mini vanaları kapatabilirsiniz. 11 Radyatörüm tüm gün soğuk ya da tüm gün sıcak. Termostatik vanam arızalı mı? Radyatörünüz gün içinde ısınıyor daha sonra soğuyorsa termostatik vananız doğru çalışıyor demektir. Unutulmamalıdır ki manuel radyatör vanası kullanılan sistemlerde vanalar sürekli açık, dolayısıyla radyatörler sürekli sıcaktır. Öte yandan termostatik radyatör vanası otomatik radyatör vanasıdır. Örneğin siz termostatik vanayı ‘3’ konumuna getirdiğinizde oda sıcaklığını 20°C dereceye ayarlamak için komut vermiş oluyorsunuz. Oda sıcaklığınız 20°C dereceye ulaştığında radyatörünüzün soğuması doğaldır. Oda sıcaklığı ayarlanan değerin altına düştüğünde tekrar açar ve radyatörünüz ısınır. Radyatör gün içinde sürekli soğuk ve oda sıcaklığınız istenilen değerin altında ya da radyatör gün içinde ise sürekli soğuk ve oda sıcaklığı istenilen değerin altında ise termostatik vana algılayıcısının (sensörü) sökülmesi, vana miline hızlı olarak ve art arta on kere basılması ve termostatik vana algılayıcısının tekrar yerine takılması gerekebilir. Problem çözülmüyorsa termostatik radyatör vanalarınızın montajını yapan firma ile görüşünüz.

Isı pay ölçer

Termostatik vana ses yapıyor, Ne yapmalıyım?

Termostatik radyatör vanaları oda sıcaklığını kontrol eder. İçerisinde ses yapabilecek herhangi bir mekanizma yoktur. Ses vana içinden geçen suyun basıncından oluşur. Ses şikayetinizi, ısı kontrol ekipmanlarınızın (trv, balans vanası, frekans konvertörlü pompa vs.) uygulamasını yapan firmaya bildirmeniz gerekmektedir. Firmanız, yapacağı inceleme sonucunda kazan çıkışında değişken debili sirkülasyon pompası ve sisteme balans vanası takılmasını tavsiye edebilir.

Isı pay ölçer

Termostatik vana ayarı Bahar/yaz ayları var mı?

Termostatik radyatör vanalarınızı, bahar yaz geçişlerinde yani bina kazanının çalışmadığı durumlarda vana milinin uzun süre hareketsiz kalmasından dolayı takılı kalmasını engellemek için ‘5’ konumuna getirin.

Isı pay ölçer

Termostatik vana bakımı nasıl yapılır?

Bakım gerektirmez. Ancak, yaz aylarında termostatik vanayı 5 konumda tutunuz ayrıca, tesisattaki suyun tortulu olmaması için düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması gereklidir. Aksi taktirde termostatik vanada sorunlara neden olabilir.

Isı pay ölçer

merkezi sistem ev ısınma sorunu var ne yapmalıyım ?

Evinize günlük en düşük, en yüksek ve ortalama sıcaklık değerlerini ölçen ve belli bir süre hafızasında tutan sıcaklık ölçer ( termometre ) cihazları taktırıp, mümkünse bu ölçüm ve kayıt işleminin ısı paylaşım firmasından düzenli olarak yapılmasını ve böylece gerçek sıcaklık değerinin tespit edilmesini sağlayabilirsiniz. Doğru tespit sonrasında çözüm daha gerçekçi ve kolay olacaktır.

Isı pay ölçer

Merkezi ısıtmaya ek olarak bir ısıtıcı kullanabilirmiyiz?

Evinizde yada herhangi bir odanızda kullandığınız ek ısıtıcı sistemler ısı pay ölçerinizin çalışmasını hiçbir şeklide etkilemeyecektir. Kullanılan ek ısıtıcı, ev ve oda sıcaklığını verdiği enerji kadar arttıracak ve ısı pay ölçerinizin kaydettiği tüketim değeri aynı oranda düşecektir.

PartnerlerIsı Pay Ölçer Okuma Sistemleri